Už jako malý kluk jsem hodně času trávil v kuchyni, když moje mamka připravovala jídlo, byl jsem vždy poblíž. Měl jsem rád tu vůni, která se linula z kuchyně a vůbec ty věci co se děly kolem (krájení, míchání, pečení, smažení atd….) byl to prostě můj svět. A ten jsem si přenesl až do svých 15 let, kdy jsem se hlásil na kuchařskou školu.
Každé začátky jsou těžké, ale já jsem měl vždy velký sen, stát se dobrým kuchařem, za kterým jsem si šel. Měl jsem to štěstí, že jsem kolem sebe měl super kuchaře (Michal Bouzek, Marek Raditsch, Andrea Accordi, Pino Lavarra) od kterých jsem se mohl učit. Pak přišly stáže a práce v zahraničních restauracích a také prestižní kuchařská soutěž Bocuse d´Or.
Po dvou letech strávených v Londýně jsem zavítal zpět do Prahy do hotelu Four Seasons Restaurace Alegro (první restaurace u nás s michelinskou hvězdou), které šéfoval Andrea Accordi a tady se zrodil nápad založit si firmu.
Už jako malý kluk jsem hodně času trávil v kuchyni, když moje mamka připravovala jídlo, byl jsem vždy poblíž. Měl jsem rád tu vůni, která se linula z kuchyně a vůbec ty věci co se děly kolem (krájení, míchání, pečení, smažení atd….) byl to prostě můj svět. A ten jsem si přenesl až do svých 15 let, kdy jsem se hlásil na kuchařskou školu.
Každé začátky jsou těžké, ale já jsem měl vždy velký sen, stát se dobrým kuchařem, za kterým jsem si šel. Měl jsem to štěstí, že jsem kolem sebe měl super kuchaře (Michal Bouzek, Marek Raditsch, Andrea Accordi, Pino Lavarra) od kterých jsem se mohl učit. Pak přišly stáže a práce v zahraničních restauracích a také prestižní kuchařská soutěž Bocuse d´Or.
Po dvou letech strávených v Londýně jsem zavítal zpět do Prahy do hotelu Four Seasons Restaurace Alegro (první restaurace u nás s michelinskou hvězdou), které šéfoval Andrea Accordi a tady se zrodil nápad založit si firmu.
Vše vzniklo v roce 1971 , když jsem se rozhodla nastoupit na školu – Nožíř. Škola se nacházele v Sedlčanech v areálu závodu KDS, kde jsem později po úspěšném absolvování 3 letého oboru nastoupila (Jinde tento obor nebyl).
Zde se připravovala celá řada vynikajicích brusičů ať už to bylo pro firmy Lověna , KDS, Mikov atd…Pod vedením mistrů p. Boumi a p. Bareše zde byl obor NOŽÍŘ velkým pojmem ! Bohužel tento obor už u nás nenajdete . Jsem zastáncem nožířské tradice a proto nože brousíme takzvaně z ruky a na starých strojích , které jsou k tomu určeny a pro nožíře nepostradatelnými a ne na nějakých bruskách /TORMEK atd../ které používá kde jaký kutil a obraběč kovů!( Který nezná ani slovo pulírka , holzsajba atd…) .
Ve firmě pracuji již 40 let. Ráda jezdím na nožířské výstavy a zajímám se o výrobu nožů a vše co se kolem nich točí.
V naší dílně se nacházejí stroje, které jsou potřebné ke kvalitnímu broušení nožů. Dílna je místo kde se vše odehrává a tudíž musí být špičkově zařízená aby výsledná práce byla té nejlepší kvality. Proto v naší dílně naleznete rozdílné druhy strojů bez kterých se profesionální brusič neobejde. Tyto stroje jsou napojeny na stálý přísun vody, která je potřebná k chlazení oceli aby nedocházelo k její přehřátí.
Samozřejmostí je aby tyto stroje obsluhoval člověk, který tomu rozumí a dobře je ovládá. K tomu musíte mýt dlouho dobou praxi kdy brusič musí vědět jaký sklon použít, jaký kotouč, jakou pastu, protože každý nůž má rozdílnou tvrdost a tvar.